pátek 13. září 2013

Víkend pro ženskou sílu

zdroj
První víkend pro ženskou sílu je za námi, tak proč ho trochu nezhodnotit.

Společně s Dínen jsme tentokrát (snad konečně alespoň trochu poučeny z Witchcampu) zařadily na program "jen" pět bloků, které jsme v čase dvou dnů skutečně všechny stačily zrealizovat. Kdo byl na Witchcampu a ví, jak vypadá standardní přednáškový mód Dínen a jejích encyklopedických znalostí, je mu jasné, že to nebylo jednoduché :-)

Pro náš první víkend jsme zvolily programovou skladbu, kterou máme již dílem dobře vyzkoušenou z předchozích let, dílem poskládanou z interních cvičení dianické wiccy a zčásti též z naší osobní praxe.

Začaly jsme "stručným" seznámením s konceptem ženské mysterijní praxe a společně probraly některé zajímavé tituly tématicky korespondující literatury. To vše, v duchu často připomínaných dávných ženských zvyků, jakými je povídání nad společným draním peří, za současné výroby osobních menstruačních náhrdelníků. Pro tuto činnost Dínen vyplenila svoji velmi bohatou sbírku korálků, kamínků, přívěšků, šňůrek, prstenů, mušlí a dalších drobností, za které by se nestyděla ani nejdomýšlivější straka, a nabídla ji k volnému použití všech zúčastněných. Během sobotního dne tak vzniklo několik originálních náhrdelníků, které byly navzájem velmi odlišné (stejně, jako jejich majitelky), přestože byly všechny vytvořeny se stejným účelem a víceméně za dodržení stejných pokynů. Ve chvílích volna mezi programovými bloky se nezastavila ani speciální tužka na vyrývání do skla, s jejíž pomocí vznikaly skleněné kamínkové runy a další amulety.

Po obědě připraveném ve stylu "dámského porna" jediným mužem na víkendu přítomném (které po něm následně ještě uklidil nádobí :-) a krátké pauze na slehnutí (kdo ví, jak se u nás jí, nediví se, že jí bylo třeba) jsme se vrhly na dámskou aromaterapii.

Workshop byl původně připraven s přihlédnutím ke specificky ženským potřebám, ovšem vzhledem k zájmu účastnic o širší úvod do problematiky se protáhnul na celé odpoledne. V jeho průběhu jsme si popovídaly o deseti základních olejích,  probraly zhruba patnáctku dalších zajímavých olejů a nakonec probraly oleje a směsi zabírající na témata vlastní zejména ženám. Na závěr si každá žena namíchala jednu nebo více vlastních směsí, ať už na neduhy zdravotní, nebo na spíše duchovní záležitosti.

Závěrem sobotního večera byl ženský kruh s osobním rituálem menarché (první menstruace). Po přiblížení dianického konceptu Pěti mystérií krve a povídání nejen o tom, jak v dnešní společnosti pozitivně laděné rituály přechodu chybí měla každá ze zúčastněných žen možnost prožít opožděně svůj vlastní rituál menarché, korunovaci a přijetí mezi ženy, jež jí v roli sudiček popřály mnohé dary do dalšího života. Pro tentokrát jsme zvolily rituál inspirovaný Katinkou Soetens a sesterstvem Avalonu, který je méně katarzní, než náš vlastní rituál praktikovaný v rámci cyklu Pěti mystérií krve. I tak však tradičně otevřel některé více či méně zapomenuté rány, které tak po vytažení na světlo dostanou příležitost ke svému zacelení.

Nedělní dopoledne jsme věnovaly šamanské práci. Po úvodu do základů i pokročilejších šamanských technik Dínen všechny seznámila s konceptem Blood Shamanism, tedy šamanismu věnovanému specificky ženské práci, přiblížila princip šamanského cestování těm, kdo s ním neměly předchozí zkušenost a rozšířila povědomí o principech bezpečného cestování a návratových pojistkách. Po velmi uceleném úvodu následovaly dvě šamanské cesty - první s cílem nalézt svého průvodce pro cesty za ženskou silou. Po úspěšném návratu (jeden z průvodců se dokonce přišel podívat přímo do kruhu ve své světské podobě) následovala druhá cesta, hledající původ a zdroj ženské síly každé z nás, spojená se zasvěcením menstruačního náhrdelníku a hledáním zbloudilých kousků naší duše.

Závěrečným workshopem byla již několikráte osvědčená a oblíbená tantra. Po ukázce ženského a mužského dechu jsme si vyzkoušely, kterak jejich sílu využít i v čistě ženském kruhu - z čištění a nabíjení. Pokračovaly jsme mantrováním tradiční ženské slabiky MA, a nechávaly vibrace z jejích alikvótních tónů  rezonovat ve spodních čakrách.

Na závěr byl pro každou ženu připraven malý tantrický rituál dávání a přijímání (známý též pod krycím názvem "Rozplynout se v nekonečnu"), ze kterého se žádné ze zúčastněných nechtělo "vracet zpět".

Celý víkend byl jeho účastnicemi hodnocen velmi příznivě a v příštím roce tak jednoznačně plánujeme jeho pokračování. Zároveň náš utvrdil v přesvědčení, že naše nápady na víkend s tantrou a šamanský víkend patří k těm, které by měly být zrealizovány. V příštím roce se u nás tedy máte na co těšit :-)

0 komentářů:

Okomentovat